Emotieregulatie

Emotieregulatie. Heb jij al jouw emoties al succesvol gereguleerd? ✅️

Op de school van onze dochter werken ze aan emotieregulatie. Deze week kwam er een complimentenblad mee uit school. De vraag was of ik daar een compliment op wilde schrijven. Dat moet wel lukken. Gisteren nog gaf ik haar complimenten over het ophangen in plaats van het neersmijten van haar jas. Ze is acht dus je kunt je vast voorstellen hoe blij ik was. Emoties reguleren lijkt me hartstikke handig, vooral tijdens de feestdagen.

Met het complimentenblad voor me zocht ik naar voorbeelden. Het beeld van zelfbeheersing kwam in me op. Iemand in de klas maakt een rotopmerking over jou en je reageert met mildheid. Ja, dat klinkt mooi. Maar hoe zit het dan met de regulatie? Voel je je er op dat moment echt mild over, dan valt er weinig te reguleren. Voel je je er allesbehalve mild over dan zit je van binnen te stuiteren op je stoel en moet je je verbijten als je weer boven je sommen hangt. Dan komt misschien later die week thuis eindelijk het hele verhaal eruit. Daar zat je dan druk emoties te reguleren terwijl niemand kon zien hoe jij je echt voelde. Ik coach mensen die er vandaag nog last van hebben dat het vroeger zo ging.

Met het formulier voor me op tafel buig ik me over voorbeelden van situaties die zich de afgelopen dagen hebben voorgedaan. Emotieregulatie gaat misschien wel over vertrouwen hebben in de goede afloop, of over je uitspreken. Maar doe je dat echt goed dan kun je in heftige emotie tegenkomen. En dat lijkt dan juist weer niet de bedoeling.

Ik kom er niet helemaal uit maar ik bedenk me: Jong geleerd is vast oud gedaan met emotieregulatie. Ik stel me voor hoe het met een sterke emotieregulatie vast goed gaat in allerlei sociale situaties. Emotieregulatie is misschien zo gek nog niet als overlevingsstrategie tijdens de kerstborrel of – als je daarna nog moet werken – in de kantoortuin. Op je werk mogen emoties er niet te veel zijn.

In gedachten zie ik ze zitten, de mensen die een diploma hadden moeten krijgen voor emotieregulatie. Stilletjes op een rij achter hun pc, koeltjes doortypend nadat de teammanager net een reorganisatie bekend heeft gemaakt. De helft van de mensen vliegt eruit, maar als je zo goed bent in emotieregulatie kun je daarna gewoon rustig doorwerken. Dat is dan weer goed voor het bedrijfsresultaat, mag je misschien toch blijven. Word je misschien wel medewerker van de maand.

Ik zie voor me hoe iemand nadat het nieuws bekend werd haastig naar de wc gaat. Nee, niet leuk natuurlijk, maar je kunt moeilijk gaan zitten huilen waar iedereen bij zit.

Maar als ik het complimentenblad wil invullen voel ik me weer serieus worden. Ik bedenk me dat afgescheiden zijn van wat we echt voelen, het grootste probleem is dat we in de wereld hebben. Simpel gezegd: Burnouts en depressies zijn naar binnen gerichte conflicten. Ruzies en oorlogen zijn naar buiten gerichte conflicten. En de wortel van ieder conflict is dat iemand zich niet mocht verbinden met wat er op dat moment werkelijk in hem omging. Ik merk dat emotieregulatie míj lichtelijk treurig maakt.

Het wordt vaak naïef gevonden om te denken dat je de problemen in de wereld in je eentje kan oplossen. Behalve dan dat dat wél kan. Hier mijn kerstgedachte: Wie wil bijdragen aan een betere wereld, begint bij het oplossen van z’n eigen strijd. Thuis en in zichzelf, op microniveau. Want liefde is besmettelijk. Zoals een cirkel in het wateroppervlak beweegt liefde zich van binnen naar buiten. Eerst wij zelf en daarna de rest van de wereld.

Beweging dus. Terwijl emoties die je onderdrukt zich juist vastzetten. De energie van de emotie kan dan geen kant op. Zoiets zorgt altijd voor gedoe achteraf. Ik vind het superfijn als ik mag coachen, maar ik gun je een vrije toegang tot je gevoelswereld, een grote open verbinding naar je emoties. Met een input én een output.

Laten we stoppen met emoties zien alsof ze iets onaangenaams zijn als druppels vet op het tafellaken bij het kerstdiner. Laten we emoties de-reguleren. Proberen ok te zijn met wat er in ons omgaat zodat wat we voelen vrij en volop kan stromen.

Ik wens je schitterende feestdagen, vreugdevol én ontroerend.

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *